Aerosol, de aangewezen methode bij luchtwegproblemen

Wie problemen heeft in de luchtwegen, moet aerosollen. Tot zover reikt onze kennis. Maar wat is aerosol eigenlijk? Een aerosol is een uiterst fijne nevel van vaste of vloeibare deeltjes in de atmosfeer of in een ander gas. Wolken en mist zijn voorbeelden van een aerosol die bestaat uit vloeibare deeltjes in de atmosfeer; rook is een voorbeeld van een aerosol die bestaat uit vaste deeltjes in de atmosfeer. Als een aerosol zich voordoet in een ander gas, dan spreken we over ‘aerosollen’.

Aerosollen betekent een medicijn inhaleren met behulp van een vernevelaar. Aerosoltherapie of inhalatietherapie wordt veel toegepast bij mensen met problemen in de luchtwegen, gaande van een vernauwing aan de luchtwegen of longen (zoals bij astma) tot een ontsteking of infectie aan de luchtwegen of longen (zoals bij een longontsteking). 

Deze techniek is uiterst efficiënt, want het zorgt ervoor dat de medicatie rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt. Dat heeft twee voordelen:

  • Het medicijn hoeft geen lange weg af te leggen naar je longen. De werkende stof moet alleen langs je mondholte en keel passeren. Wanneer je langzaam inhaleert, blijft er minder dan 3% in je keel steken. Met andere woorden, je hebt een lagere dosering nodig voor hetzelfde effect, wat goed nieuws is voor je lever!
  • Aangezien het medicijn meteen op de plek komt waar het moet zijn, werkt de medicatie sneller. 

Bovendien kent aerosol ook minder negatieve bijwerkingendan puffers. Bij puffers blijft ongeveer de helft van de werkende stof in de keel steken. Ofwel blijft de werkende stof daar hangen en kunnen er schimmels ontstaan, ofwel komt de werkende stof in de maag terecht en kunnen er maagproblemen ontstaan. Dat kunnen we missen als kiespijn!

Er zijn zelfs twee positieve bijwerkingen van aerosollen:

  • Bij een ontsteking in de longen ontstaat er littekenweefsel. Dat zorgt ervoor dat de slijmhuid niet meer zo flexibel en zacht is, waardoor de longen minder gemakkelijk kunnen rekken (bij het inademen) en krimpen (bij het uitademen). Door de verneveling wordt de vochtigheid van de luchtwegen beter gereguleerd.
  • Ontstekingen verstoren het zelfreinigend mechanisme van de luchtwegen. Tijdens het slapen maken de trilhaartjes op de slijmhuid de longen schoon. Dat doen ze door bacteriën en virussen uit de longen te bewegen. Door het vocht van de verneveling wordt de slijmlaag niet te dik en ondoordringbaar voor de trilhaartjes. Zo wordt het zelfreinigend mechanisme van de luchtwegen ondersteund.

Aerosollen is dus dé aangewezen methode bij luchtwegproblemen! Wij bieden allerhande aerosoltoestellen aan, afhankelijk van je toestand of leeftijd, alsook het toebehoren. Neem alvast een kijkje in onze webshop en aarzel zeker niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies.