Mondmaskers: ik bescherm jou, jij beschermt mij

In sommige Aziatische landen is het gebruik van mondmaskers reeds ingeburgerd. Het stukje stof domineert er zelfs het straatbeeld. Zij ondervonden dan ook weinig weerstand tegen het dragen van een mondmasker als maatregel voor de volksgezondheid. Voor hen is het een manier om te zeggen: ik bescherm jou en jij beschermt mij. Het coronavirus is namelijk niet de eerste pandemie die ze moeten trotseren. Denk maar aan de SARS-uitbraak van 2002. Voor ons, Belgen (en bij uitbreiding westerlingen), is het dragen van een mondmasker nieuw. Wie had ooit gedacht dat wij deze – in onze ogen – vreemde Aziatische gewoonte noodgedwongen moesten overnemen?

Alle mondmaskers op een rijtje

Iedereen weet ondertussen dat het dragen van een mondmasker de verspreiding van het coronavirus tegengaat. De overdracht gebeurt voornamelijk via druppeltjes speeksel die verspreid worden door hoesten, niezen en zelfs praten. Om je wegwijs te maken in de verschillende soorten mondmaskers zetten we ze even op een rijtje:

  • Veel mensen schaffen tegenwoordig een stoffen mondmasker aan. Ze werden onderdeel van ons dagelijkse leven, waardoor er steeds meer modehuizen met een stijlvol alternatief op de proppen kwamen. Zoals steeds reageert de mode-industrie op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, en zo werd het stoffen mondmasker hét modesymbool van 2020.
  • Daarnaast verschijnen er ook veel blauwe chirurgische mondmaskers in het straatbeeld. Die vangen uitgestoten druppeltjes op bij het uitademen. Zo biedt een chirurgisch mondmasker vooral bescherming aan je onmiddellijke omgeving. Hiertoe behoren ook de gecertificeerde sportmaskers, zoals het stijlvolle Pacsafe mondmasker of het comfortabele Pacsafe mondmasker
  • De laatste maar (zeker!) niet de minste zijn de respiratoire mondmaskers. Die houden verontreinigde lucht tegen bij het inademen. Zo biedt een respiratoir mondmasker vooral bescherming aan de drager. Onder de respiratoire mondmaskers bestaan er verschillende beschermingsklasses: 
    • Het FFP3 mondmasker filtert actief tegen virussen, en is de Rolls-Royce onder de mondmaskers. 
    • Het FFP2 mondmasker houdt 95% van de virussen tegen, en wordt het meest gebruikt in de gezondheidszorg. 

Welk mondmasker is het beste?

Een stoffen mondmasker ziet er best mooi uit, maar moet correct gebruikt worden. Op de website van UZ Leuven vind je een handleiding voor het wassen van een stoffen mondmasker. Niet zo handig dus! Als particulier kies je best voor een chirurgisch mondmasker. Let erop dat ze CE en FDA gecertificeerd zijn, zo ben je zeker van de kwaliteit! Als professionele zorgverlener gebruik je best een respiratoir mondmasker van beschermingsklasse FFP3 of FFP2.

Wij hebben zowel chirurgische als respiratoire mondmaskers in ons aanbod. Neem alvast een kijkje in onze webshop en bescherm zowel jezelf als je omgeving.