Teken(beten): een klein maar niet te onderschatten venijn

Niets werkt zo goed om te ontspannen als een stukje groen. Tijdens de COVID-19 pandemie zijn we dan ook massaal de natuur in getrokken. Picknicken in het park, wandelen in de natuur, maar ook onze eigen achtertuin hebben we volop benut. Niet alleen wij zijn momenteel veel buiten te vinden, ook teken zijn er erg talrijk! Deze blogpost is bedoeld om je wat meer uitleg te geven over deze insecten en waar je op moet letten mocht je met hen in aanraking komen.

Hoe herken je een teek?

Teken zijn kleine bruinzwarte beestjes die behoren tot de spinachtigen, ze hebben dus acht poten. Het zijn bloedzuigende parasieten die bloed van een gastheer nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen, daarom zal een teek ons willen bijten. Een teek ziet er aanvankelijk rond of ovaal uit en is plat. Wanneer ze zich heeft volgezogen met bloed wordt de teek echter groter en bolvormig. Je kan ze dan heel makkelijk waarnemen.

 

Waar kom je ze tegen?

Teken vind je vooral in struiken, het gras en in het bos. Ze vallen niet uit bomen, zoals vaak gedacht, ze hechten zich vooral aan voorbijgangers via hoog gras en struikgewas. Maar teken komen niet alleen voor in bosrijke omgevingen. Ook op de camping, tijdens een picknick in het park, bij een kinderfeestje in de achtertuin of gewoon in de speeltuin kunnen teken voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat één op vijf tekenbeten plaatsvinden binnen stedelijk gebied? Teken vind je ook niet alleen in België, maar zo ongeveer overal ter wereld. Je bent dus best altijd op je hoede voor deze beestjes,ook wanneer je op vakantie bent.

Teken zijn het meest actief in de maanden maart tot en met oktober, maar het hele jaar door is het belangrijk om jezelf te controleren nadat je tijd hebt doorgebracht in de natuur. Teken houden ervan om zich te verstoppen op warme plooitjes in je huid of onder je kleren. Kijk dus goed of je geen zwarte puntjes ziet op je huid, het kan een teek zijn die zich heeft vastgezet en aan zijn avondmaal begint. 

 

Waarom moet je zo goed opletten?

De meeste teken zijn ongevaarlijk, maar sommige teken zijn geïnfecteerd met een virus of bacterie. Lyme is een bekende ziekte, maar ook het tekenencefalitisvirus, ook wel ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE) genoemd, komt steeds vaker voor. Het risico op TBE na een tekenbeet is vele malen kleiner dan de kans op de ziekte van Lyme, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. TBE is een ziekte die mogelijk de hersenen en het ruggenmerg aantast. In tegenstelling tot bij Lyme, is er voor TBE nog geen geneesmiddel beschikbaar. Wel is er een vaccin dat voor 95% bescherming geeft. Laat je informeren of vaccinatie voor jou zinvol kan zijn.

 

Voorkomen is beter dan genezen.

Hoewel we je later in deze blog uitleggen wat te doen wanneer je door een teek gebeten bent, is het voorkomen natuurlijk altijd nog beter dan het genezen ervan. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om de kans op tekenbeten te minimaliseren:

  • Blijf zo veel mogelijk op de paden en vermijd zo contact met hoog gras of struikgewas.

  • Draag gesloten schoenen en kleding die je armen en benen bedekken. Stop je broekspijpen in je kousen.

  • Draag lichtgekleurde kledij, dan zie je een eventuele teek beter kruipen.

  • Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op je onbedekte huid.

Vind meer informatie op https://www.tekenbeten.be/hoe-kan-ik-mij-beschermen.

Deze maatregelen worden echter in de praktijk weinig opgevolgd, al helemaal wanneer het in de zomer bijvoorbeeld te warm is voor lange kleding. Het belangrijkste advies blijft dan ook: controleren, controleren en nog eens controleren op tekenbeten.

In ons assortiment vind je een aantal zaken die je kunnen helpen jezelf te beschermen tegen teken:

 

Doe de check-up! 

Met een eenvoudige controle kan je vermijden dat je ziek wordt.  Maak er daarom dus een gewoonte van! Een teek kruipt op je lichaam én onder je kleren op zoek naar een warm plekje. Wanneer de teek nog geen bloed heeft gezogen is die vrij klein om op te merken. kijk dus goed op plaatsen waarvan geweten is dat teken zich er graag verstoppen (denk aan knieholtes, lies, buik, etc.) Controleren doe je dus overal, en liefst ook regelmatig. 

 

Toch gebeten?

Heb je tijdens de tekencontrole een tekenbeet ontdekt? Dan kun je deze verwijderen met behulp van een pincet met een scherpe punt of met speciale tekentangen. In ons assortiment vind je verschillende tekentangen:

Het is belangrijk dat je na een tekenbeet de plek van de beet voor een aantal dagen in de gaten blijft houden. Vormt zich een rode rand? Contacteer dan je huisarts. Houd ook je gezondheid in de gaten, griepachtige symptomen zouden kunnen wijzen op een virus of bacterie.

Zit je nog met vragen over onze producten? Aarzel niet om ons te contacteren.