Thuismonitoring voor coronapatiënten mogelijk door saturatiemeter

Dagelijks worden er een tienduizendtal mensen getest op het coronavirus. (Geen pretje als je het ons vraagt!) Daarvan testen er een duizendtal positief en belanden er een honderdtal in het ziekenhuis. Dat zijn hallucinante cijfers, maar helaas de harde realiteit … Dankzij thuismonitoring kunnen coronapatiënten eerder ontslagen worden uit het ziekenhuis en thuis verder herstellen. Zij worden gevraagd om tweemaal per dag hun zuurstofsaturatie te meten met behulp van een saturatiemeter en vervolgens de waarden door te geven via de app ‘COVID-19 thuis' van Luscii. Als je nog nooit van een saturatiemeter gehoord hebt, dan zit je waarschijnlijk verveeld met enkele prangende vragen …

Wat is een saturatiemeter?

Het menselijk lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Die zuurstof wordt opgenomen via de longen en getransporteerd via het bloed. Op die manier worden alle cellen voorzien van zuurstof. Op het moment dat er zich een storing voordoet – hetzij bij de opname van zuurstof (in geval van longproblemen), hetzij bij het transport ervan (in geval van hartproblemen) – kan een saturatiemeter of zuurstofmeter je alarmeren over de kritieke situatie.

Het is dus een instrument dat het mogelijk maakt om snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in je bloed en je hartslag te meten. 

Hoe werkt een saturatiemeter?

Ons bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en bloedplasma. De rode bloedcellen bestaan onder andere uit hemoglobine, een eiwit dat zowel uit zuurstofmoleculen (O2) als koolstofdioxide (CO₂) bestaat, en ijzer, dat ervoor zorgt dat ons bloed rood kleurt. De samenstelling ijzer en zuurstofmoleculen zorgt ervoor dat ons bloed steeds een ander soort rood aanneemt. 

De saturatiemeter slaagt erin om het verschil in rood waar te nemen door de uitgezonden infraroodstralen te vergelijken met de weerkaatste infraroodstalen op de bloedvaatjes van je vingertop. Op die manier kan de saturatiemeter berekenen hoeveel zuurstofmoleculen in de hemoglobine zitten.

Welke waarden zijn alarmerend?

Bij gezonde mensen ligt de waarde op 95% of hoger. Als je een waarde van 90% of lager vaststelt, dan spreken we van een kritieke situatie. In dat geval spreken we van een zuurstoftekort, waardoor je plots bewusteloos zou kunnen vallen. Bij een groot zuurstoftekort kan het zelfs leiden tot sterfte. 

Met de saturatiemeter slaap je op beide oren na een ziekenhuisopname door het coronavirus. Neem geen risico’s en haal een saturatiemeter in huis.