Welk type zuurstofconcentrator past het best bij mij?
Je kreeg net te horen gekregen dat je moet starten met zuurstoftherapie. Omdat je lijdt aan een ernstige vorm van COPD (rokerslongen), longkanker, longfibrose of COVID-19, is het zuurstofgehalte in je bloed erg laag. Maar geen paniek! Dat valt eenvoudig op te lossen door jezelf extra zuurstof te laten toedienen via de neus. Je hart en longen zullen op die manier minder hard moeten werken om het zuurstof in je bloed te krijgen, waardoor je minder snel vermoeid raakt.
Om hier zelf mee aan de slag te gaan, raadt de dokter je aan om een zuurstofconcentrator en een neusbril aan te schaffen. Een zuurstofconcentrator is een elektrisch apparaat op wieltjes dat zuurstof van stikstof scheidt in de lucht. De extra zuurstof wordt vervolgens toegediend via een neusbril. Je kan kiezen uit verschillende types zuurstofconcentrator, afhankelijk van je zuurstofnood en je levensstijl.
We zetten ze even op een rijtje voor je:
Draagbaar vs. stationair
Vroeger werden zuurstofconcentrators enkel in ziekenhuizen gebruikt. Ondertussen zijn de apparaten ook mobiel geworden. Zo bestaan er draagbare zuurstofconcentrators, waarmee je het huis kan verlaten voor een dag, een weekend of zelfs een lange vakantie. Een draagbare zuurstofconcentrator biedt je dus meer (bewegings)vrijheid. Wist je dat een draagbare zuurstofconcentrator zelfs mee aan boord mag van een vliegtuig? Al check je best eens de regels van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij op voorhand.
Daarnaast bestaan er nu ook stationaire zuurstofconcentrators voor thuis. Ze zijn kleiner, lichter en energiezuiniger dan die uit het ziekenhuis, wat het gebruiksgemak alleen maar bevordert.
Continue Flow vs. Pulse Flow
Zuurstofconcentrators werken met een Continue Flow of Pulse Flow systeem. Een Continue Flow wilt zeggen dat er een constante stroom van zuurstof wordt afgegeven. Een Pulse Flow systeem daarentegen geeft zuurstof af in kleine hoeveelheden.
Om een constante stroom zuurstof te kunnen afgeven heeft een Continue Flow Systeem een grotere capaciteit nodig, waardoor het apparaat vaak groter en zwaarder is dan zijn tegenhanger. Dit systeem is gangbaar in stationaire zuurstofconcentrators die een vaste plaats thuis krijgen. Er bestaan ook draagbare zuurstofconcentrators met dit systeem, maar dan loopt de batterij wel sneller leeg.
Draagbare zuurstofconcentrators zijn doorgaans kleiner en lichter, en werken daardoor eerder met een Pulse Flow Systeem. Dit systeem baseert zich als het ware op je natuurlijke ademhaling. De Pulse-technologie detecteert wanneer je op het punt staat in te ademen en geeft op dat moment een dosering zuurstof af. Hierna zal de zuurstofconcentrator rusten en wachten tot de volgende keer dat je inademt.
Tegenwoordig bestaan er ook apparaten die zowel een Continue Flow als een Pulse Flow kunnen afgeven, zoals de Philips SimplyGo System.
Bespreek samen met je dokter welk systeem het best voor jou werkt. Nog vragen over onze zuurstofconcentrators? Wij helpen je graag verder!
Disclaimer: Door de COVID-19 situatie is er momenteel een wereldwijd tekort aan zuurstof concentrators. Henrotech verwacht binnenkort weer voldoende toestellen op voorraad te hebben, maar aangezien de situatie erg onvoorspelbaar is kunnen wij hier geen garantie op geven. Wij houden u zo goed mogelijk op de hoogte. Onze excuses voor het ongemak.