Welke trekking pole is de beste keuze voor mij?

Bij Henrotech kun je sinds kort ook terecht voor wandelstokken. Met uiterste zorgvuldigheid hebben wij een selectie trekking poles van Exel aan ons assortiment toegevoegd. Tijdens onze research leerden wij dat de juiste wandelstok kiezen niet voor iedereen zo evident is en er enige kennis van zaken bij komt kijken. Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je in deze blog op weg!

 

Wandelstok, trekkingstok of nordic walking stok?

Er bestaan verschillende types wandelstokken, elk met een ander doel. Bepaal dus voor je op zoek gaat naar een wandelstok welk type je nodig hebt. Hieronder geven we je een kort overzicht. Bij Henrotech hebben we momenteel enkel trekkingstokken in het assortiment. Daarom focussen we ons verder in deze blog enkel nog op deze trekking poles. 

 

 

Wandelstok

Een wandelstok is een enkele stok die ondersteuning biedt tijdens wandelingen op vlak terrein en zijn te herkennen aan het horizontale handvat. Door extra steun en schokdemping te geven helpt een wandelstok je comfortabel en met een rechtere houding te wandelen.

 

Trekkingstokken

Trekkingstokken worden in duo gebruikt en bieden ondersteuning tijdens zwaardere trekkingen op uitdagend terrein, denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse trekking in de bergen. De stokken helpen je je evenwicht bewaren en geven extra grip tijdens pittige beklimmingen en afdalingen, zeker wanneer het terrein ruwer wordt. Je herkent trekkingstokken aan anatomisch voorgevormde, verticale handvaten.

 

Nordic walking stokken

Nordic walking is een activiteit die goed is voor de conditie en tegelijkertijd de spieren verstevigt. Je wandelt met twee  aangepaste skistokken die poles genoemd worden. Bij nordic walking dienen je stokken niet zozeer voor steun, maar vooral om jezelf naar voren te stuwen. Deze stokken hebben een smal verticaal handvat met afneembare handlussen.

 

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van trekkingstokken? 

 

Lengte

In de eerste plaats moeten je wandelstokken de juiste lengte hebben. De meeste wandelstokken zijn verstelbaar waardoor je ze makkelijk kan aanpassen naar de juiste lengte. De meeste stokken variëren in lengte  tussen 110 cm en 140/145 cm. Hoe weet je hoe lang je wandelstokken moeten zijn?

  • Trek goede wandelschoenen aan (de schoenen die je draagt wanneer je gaat wandelen).

  • Ga rechtop staan en laat je armen losjes langs je lichaam bungelen, met lichtjes gebogen ellebogen. 

  • Meet de lengte vanaf de grond tot aan de bovenkant van je pols op.

  • Dit is meteen ook de ideale hoogte van jouw toekomstige wandelstok. Wanneer je de stok vastneemt, moet je een lichte buiging in je elleboog kunnen maken, met een hoek van 15 tot 20 graden. Zo kan je de druk optimaal verdelen. 

  • Tijdens het wandelen in de bergen maak je de stokken tijdens het stijgen iets korter, afhankelijk van de hellingshoek die je beklimt. Tijdens het afdalen maak je ze best wat langer, zodat je niet krom hoeft te lopen en goede ondersteuning hebt. 

 

Prijs

Over het algemeen is het zo dat een hogere prijs een hogere kwaliteit betekent bij trekking poles. Bij Henrotech hebben we onze selectie zo gemaakt dat ook onze goedkopere modellen van een kwaliteit zijn die u niet teleur zal stellen. We hebben er bewust voor gezorgd dat we in ons assortiment een breed scala aan trekking poles van verschillende prijscategoriën kunnen aanbieden. Let bij de aanschaf wel zeker op of de aangegeven prijs voor 1 of 2 stokken is.

 

Materiaal

Het materiaal waaruit de stokken gemaakt is zegt veel over de eigenschappen. De diverse samenstellingen qua materiaal bepalen de flexibiliteit, sterkte en het gewicht van de wandelstokken. De meest voorkomende materialen zijn aluminium, carbon en titanium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Veel stokken zijn ook uit een combinatie van verschillende van deze materialen gemaakt. Kies bij de aankoop van je stokken een samenstelling die past bij wat voor jou belangrijk is: 

Aluminium is een sterk en flexibel materiaal. Het weegt meer dan carbon en titanium, dus zijn ze iets zwaarder om te dragen. Daartegenover staat dat het een relatief prijsbewust materiaal is.

Carbon is een zeer licht materiaal, maar toch sterk en duurzaam. Dit materiaal is evenwel wat minder flexibel en ook wat duurder.

Titanium is extreem sterk en vederlicht.. Daar komt nog bij dat het ook een heel duurzaam materiaal is. Deze voordelen wegen wel door in het prijskaartje, het is namelijk een vrij prijzig materiaal.

 

Extra’s binnen ons assortiment

Opvouwbaar: ga je op reis met bijvoorbeeld een rugzak? Dan kan een opvouwbare, lichte stok erg handig zijn. 

Vergrendelingsysteem: de meeste wandelstokken van Exel hebben een Q-lock vergrendelingssysteem met een duurzame aluminium hendel voor een eenvoudige aanpassing van de stoklengte.

Grip type: de trekking poles van Exel zijn voorzien van een Trek Grip handvat, of een OM Grip handvat. De Trek Grip is antislip en ergonomisch, met een gemakkelijke aanpassingsmogelijkheid van de riem. Het ondersteunende bovengedeelte zorgt ervoor dat de stok goed in de hand ligt. De OM Grip is een zacht handvat uit schuim en geeft een geweldig en soepel gevoel.

Strap type: naast het handvat speelt ook de strap aan het handvat een rol. Je wilt dat de lus prettig om je pols of hand kan geschoven worden. Dankzij deze strap kun je de stokken af en toe loslaten, zonder dat ze op de grond vallen. Het is aangenaam om je handen af en toe te kunnen strekken, zodat deze minder snel verkrampen.

Basket Type: de zogenoemde baskets bieden extra oppervlak om te voorkomen dat trekkingstokken te diep wegzakken in zachte oppervlakken zoals zand, sneeuw of modder. Deze extra weerstand biedt wandelaars meer stabiliteit en stelt hen in staat om op onstabiele oppervlakken beter af te duwen. De grootte van deze baskets kan verschillen per type wandelstok.

Antishock: dit systeem vermindert de impact op de grond en bevindt zich in het onderste deel van de stok.

 

Henrotechs keuzes

 

Henrotechs keuze voor starters 

Uitstekend ter ondersteuning voor lichte wandelingen

MSu7xCMaV_aJs4DUTqLE92TvYPfh4jhTBuMsnxz9sI77FgAJCxHwGzPKXbmnCEI4HP3LGhL9bzBdnxEK_4Iq8ksG9bjUmdHYHC7JWgjExio3-WpZgPIRfqyr7INvCAcWiTZzL_CeIolf_bKIvg

UjUJUpEV6ynDEUxWVeLWAhquTxW-SvJt2eJQCs34JBkFuc0-RBvROGA_t1HbsnuQnSyNnH2RCROXBkO7RR-PQd_dUNEt9_qtpwLuABPoC81e7JlR97NFateibd_W7K7WzSBstRi_Y4cAPhYIZg

 

 

Henrotechs keuze voor zwaardere wandelingen of bergwandelingen

Met een mix van Carbon en aluminium zijn de stokken lichter en meer flexibel om de schokken beter op te vangen.

6hft8HiLtmEORnthkRnfCopyyI45RaJdUQc0IYIj7mpLjdO0pqbPoCVn_SG5jGp7D3qXu7Jz_h7YhTXBmWbEemqPJKHRXxjwjogcWdwb8ep0EARMUJS9IysRfI-PUGHaBmNu3afka2rVTxoAmg

9MagmEEUCgVIacYfjFwNEcHFblBVNi65eJjTobZhMI41JRFQ8WLxqYugLwLk4gpMVACmQjpUaAze4z1BKsBN0JM6wI6RHeUV-MHlz-S947_wri55-Sbn5boEXm--wHKpd2xQufIePhsP1kdLRA

 

Henrotechs keuze voor een opvouwbare trekking pole

Voor wanneer je op reis gaat met een rugzak.

XFQaYrG4FnBzMssQDFrhV9n1nidM2Ef7vkz8W-7_CunG05s2K1061paFa-84PRjIblNCobvUlmzRaJN4nXPnqrlj0bG-KQPWvooQVYu7fn1ooON8cL1UHbqaGDjLN-O_BkHztmBcAm5S_eqjKw

 

Alles in 1 overzicht

Duizelt het je van alle informatie? In onderstaande tabel zetten we alles nog een keer voor je op een rijtje. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder

 

Apex Vario

Hill

Cliff

Point

Ridge

Prijs

149

59

119

79

79

Aantal

2

1

1

1

1

Lengte

110-130 cm

100-135 cm

100-135 cm

100-135 cm

100-135 cm

Materiaal

100% carbon

100% 6068 alu

50 % carbon, 50% 7075 alu

100% 7075 alu

100% 6068 alu

Gewicht

 

0.245 kg

0.244 kg

0.266 kg

0.266 kg

Opvouwbaar?

ja

nee

nee

nee

nee

Q-lock alu?

ja

ja

ja

ja

ja

Grip type

Trek

OM

Trek

Trek

OM

Strap type

Light

OM

Light

Light

OM

Basket type

M

L

M

M

L

Trek Tip?

ja

ja

ja

ja

ja

Anti-Shock

nee

nee

ja

ja

nee

 

Foto door Yaroslav Shuraev via Pexels