5 tips om aerosol toe te dienen bij je kind

Wanneer ouders te horen krijgen dat hun kind moet aerosollen, zakt de moed al in hun schoenen. Dat wordt een lastig karwei: het ziet er niet alleen angstaanjagend uit, maar het geeft ook een vreemd gevoel. Toch is aerosollen de aangewezen methode bij luchtwegproblemen, zéker bij kinderen! Enerzijds is het veel gemakkelijker dan puffers. Die vereisen namelijk een zeer gecontroleerde oog-handcoördinatie, iets wat niet vanzelfsprekend is voor kinderen. Anderzijds is de doeltreffendheid veel groter dan bij puffers. De kans dat de medicatie effectief in de longen terechtkomt, is veel groter. 

Daarom delen we graag vijf tips om aerosol toe te dienen bij je kind: 

  1. Hoe langzamer en dieper je inademt, hoe effectiever het aerosollen. Met de juiste inademtechniek blijft er zelfs minder dan 3% van de werkende stof steken in de keel. Maar hoe leg je zoiets uit aan je kind? Daarom adviseren we om te werken met PIF Control, een ideale trainingstool voor het aanleren van de juiste inademtechniek.
  2. Aerosollen duurt al snel vijf tot tien minuten. Dat is lang stilzitten met je hoofd omhoog! Daarom raden we je aan om je kind af te leiden met een verhaaltje, tv of gewoon met Drobby.
  3. Hoe groter de druppels, hoe moeilijker de opname in de longblaasjes en hoe dieper je dus moet inademen. De longblaasjes vormen 95% van de totale oppervlakte van de longen, en daar wil je natuurlijk de medicatie laten inwerken. Helaas komt slechts 30% van de medicatie daar terecht, zélfs bij aerosollen. Gebruik daarom bij kinderen altijd een vernevelaar die druppels onder de 3 micron afgeeft. 
  4. Krijgt je kind gemakkelijk een hoestbui tijdens het aerosollen? Dan raden we je aan om een sputum trap in huis te halen. Dat vangt het slijmerig of etterig vocht uit de longen of luchtwegen op en voorkomt dat gecontamineerde aerosol niet opnieuw ingeademd wordt.
  5. En dan nog een tip die vooral voor de rest van het gezin van belang is: gebruik steeds een filter wanneer je antibiotica als vernevelaar toedient bij je kind. Je vermijdt het inademen van deeltjes antibiotica die onbedoeld uitgeademd worden. Zo voorkom je dat je resistent wordt voor antibiotica!

Aerosol toedienen aan je kind is geen sinecure, maar het is wel de aangewezen methode bij luchtwegproblemen! Gelukkig hebben wij ook aerosoltoestellen voor kinderen in ons aanbod, met al zijn toebehoren. Neem alvast een kijkje in onze webshop en aarzel zeker niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies.