Voorkom benauwdheidsklachten en vastzittend slijm met deze PEP-systemen

Slijm ophoesten is geen pretje! Vraag dat maar aan iemand met mucoviscidose, chronische bronchitis, astma of COPD (rokerslongen). Bij het ophoesten worden hun instabiele luchtwegen namelijk ‘toegedrukt’ door de verhoogde druk, wat leidt tot benauwdheidsklachten enerzijds en vastzittend slijm anderzijds. Een PEP-systeem zorgt ervoor dat er in de bronchiën een bovendruk (PEP of Positive Expiratory Pressure) gecreëerd wordt bij de uitademing, waardoor een instorting van de luchtwegen tot diep in de vertakkingen verhinderd wordt. In tegenstelling tot de arbeidsintensieve, tijdrovende CPT-therapie (fysiotherapie van de borstkas) kan PEP-therapie (therapie met positieve expiratoire druk) door de patiënt zélf worden toegepast, en dat in minder dan de helft van de tijd die nodig is voor CPT.

Je kan kiezen uit twee verschillende soorten PEP-systemen, afhankelijk van de hardnekkigheid van de te verwijderen slijmen of de snelheid waarmee je de slijmen wilt laten verwijderen.

Een PEP-systeem

Een PEP-systeem (Positive Expiratory Pressure) zorgt voor weerstand bij het uitademen. Je ademt in via een normale opening en ademt vervolgens uit via een kleine opening, waardoor de uitademing belemmerd wordt. Daardoor blijft er meer lucht in de longen achter, wat de afscheiding van het slijm bevordert. Bij een krachtige uitademing, ook wel huffen genoemd, wordt het slijm uit de luchtwegen opgehoest en dus verwijderd.

Waarom gebruik je een PEP-systeem? 

  1. Om secretie te verwijderen in de luchtwegen: Acute en chronische ziektes aan de onderste luchtwegen, zoals mucoviscidose, chronische bronchitis, astma en COPD (rokerslongen), produceren te veel slijm. Dat bemoeilijkt het ademen en kan uiteindelijk leiden tot andere infecties aan de luchtwegen. Daarom maken patiënten met dergelijke ziektes best gebruik van een PEP-systeem om alle slijmen te mobiliseren. 
  2. Om longvolumes te normaliseren: Een PEP-systeem normaliseert zowel verlaagde als toegenomen longvolumes. 
  3. Om ademhalingsspieren te trainen: Met behulp van een PEP-systeem worden de ademhalingsspieren getraind in zowel kracht als uithoudingsvermogen. Een dergelijke training heet RMT of Respiratory Muscle Training. Dat is interessant voor patiënten met neurologische aandoeningen, of COPD (rokerslongen). Verder verlaagt het ook het risico van postoperatieve longcomplicaties bij patiënten die net een hartoperatie achter de rug hebben en wordt het ook toegepast door atleten om hun prestaties aanzienlijk te verbeteren.

Bekijk alvast de volgende interessante PEP-systemen in onze webshop:

Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies!

Waarom gebruik je een PEP-s-systeem?

Een PEP-s-systeem is speciaal ontworpen om secretie sneller te verwijderen in de luchtwegen. De geïnhaleerde medicatie zorgt ervoor dat de slijmen makkelijker loskomen, en de algehele therapie minder tijd in beslag neemt.

We hebben een interessant PEP-s-systeem in onze webshop, namelijk het Pari PEP S-systeem.

Een OPEP-systeem

Een OPEP-systeem (Oscillating Positive Expiratory Pressure) zorgt voor een wisselende weerstand, en dus vibratie, bij het uitademen. Terwijl de weerstand ervoor zorgt dat de longen als het ware opgeblazen worden, maken zachte trillingen het slijm langzaam maar zeker los. De oscillatie of vibratie brengt het slijm naar de centrale en bovenste luchtwegen, zodat het vandaaruit opgehoest kan worden. Sommige systemen bieden zowel hoge als lage de flowsnelheden. 

Waarom gebruik je een OPEP-systeem?

Een OPEP-systeem is speciaal ontworpen om hardnekkige secretie te verwijderen in de luchtwegen. Ziektes zoals mucoviscidose, chronische bronchitis, bronchiëctasieën, astma en COPD (rokerslongen) produceren te veel slijm dat moeilijk opgehoest kan worden. Wanneer het slijm hardnekkig is en blijft vastzitten in de longen, kan de patiënt moeilijk ademen en kan het zelfs leiden tot andere infecties aan de luchtwegen. 

Bekijk alvast de volgende interessante OPEP-systemen in onze webshop:

Haal nu een PEP-systeem in huis en voorkom te allen tijde benauwdheidsklachten en vastzittend slijm. Voor patiënten die minder coöperatief zijn, zoals kinderen of ouderen, raden we aan om een PEP-systeem mét masker te gebruiken. Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies!