Hoe moet je aerosollen bij je baby?

Baby’s zijn enorm gevoelig aan luchtwegeninfecties, zoals bronchiolitis (ontsteking van de kleine luchtwegen) en laryngitis (strottenhoofdontsteking). Hun luchtwegen zijn niet alleen veel fragieler dan die van volwassenen, maar hun weerstand is ook nog onvoldoende ontwikkeld. Aangezien je baby niet bewust kan inhaleren, wordt er vaak beroep gedaan op aerosol. Je baby inhaleert als het ware de medicatie met behulp van een maskertje op zijn snoet, waardoor de medicatie rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt. Afgezien daarvan, is het ook de aangewezen methode bij luchtwegproblemen! 

De hamvraag is: hoe moet je aerosollen bij je baby? Wij begeleiden je graag stap voor stap!

Stap voor stap

Om te aerosollen heb je een aerosoltoestel en een maskertje nodig. Dat kan er nogal angstaanjagend uitzien, maar gelukkig beseft je baby dat nog niet ten volle. Dat ligt anders bij kinderen! Het aerosoltoestel vernevelt de medicatie vanuit het aerosolpotje en dient het vervolgens via het maskertje toe aan je baby. Dat biedt twee voordelen: je kan verschillende medicatie samen vernevelen, alsook hoge dosissen toedienen. 

Vooraleer we van start gaan, raden we je aan om een aerosoltoestel te gebruiken die druppels onder de 3 micron afgeeft. Hoe groter de druppels, hoe moeilijker de opname in de longblaasjes en hoe dieper je baby zou moeten inademen. Alleen valt dat laatste wat moeilijk uit te leggen!

Hoe ga je te werk? 

  1. Zet het aerosoltoestel even aan terwijl het nog leeg is. Zo wordt het resterend vocht binnenin het toestel verwijderd.
  2. Voeg de medicatie toe in het aerosolpotje. Bereid het medicijn dus niet op voorhand. Indien nodig, kan je fysiologisch serum toevoegen om aan het startvolume van 3 ml, en dus het aangeduide lijntje, te komen. Alleen zo bekom je een succesvolle verneveling!
  3. Leg je baby vervolgens op je arm (voor geborgenheid) en plaats het maskertje voorzichtig over de neus en de mond van je baby. Opgelet, de vernevelaar moet rechtop blijven! Daarom monteer je best een baby bend tussen het aerosoltoestel en het maskertje. 
  4. Zet het aerosoltoestel opnieuw aan en vernevel tot één minuut nadat het aerosoltoestel begint te sputteren. Eén sessie kan gemakkelijk tien minuten duren.
  5. Zet het aerosoltoestel af en haal het maskertje van het gezicht van je baby.
  6. Spoel het aerosolpotje af met heet water en laat het opdrogen.

Klaar is Kees! Wij hebben uiteraard aerosoltoestellen voor baby’s in ons aanbod, met al zijn toebehoren. Neem alvast een kijkje in onze webshop en aarzel zeker niet om ons te contacteren voor persoonlijk advies.